Selamat Datang

Selasa, 3 Ogos 2010

Tahanan lari, pecat Menteri Dalam Negeri

http://syukran.wordpress.com

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) mahu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dipertanggungjawabkan dan dipecat dari jawatannya berikutan insiden 20 tahanan warga Afghanistan yang melarikan diri dari Depoh Tahanan Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) awal pagi Ahad baru-baru ini.

DPPWP bersetuju dengan kata dua yang diberikan oleh Menteri kepada Ketua Setiausaha kementeriaan itu dan juga kepada Ketua Pengarah Imigresen termasuklah mengarahkan pegawai yang bertugas menjaga tahanan itu ditukarkan segera. Tetapi ini adalah insiden kali kedua melibatkan depoh tahanan yang sama, kali pertama berlaku adalah pada awal bulan Mac yang lalu dimana 12 rakyat rakyat Afghanistan dan empat rakyat Myanmar, yang semuanya lelaki berumur 22 hingga 48 tahun berjaya melarikan diri.

Oleh itu, pihak Menteri yang sama perlu ambil tanggungjawab untuk letak jawatan atau dipecat.Bukan tahap keselamatan dan pengawasan di depoh itu sahaja yang dipersoalkan, tetapi rakyat juga berada dalam keadaan ketakutan kerana negara ini semakin tidak selamat berikutan begitu ramainya pendatang tanpa izin (PATI) termasuklah mereka yang dikategorikan sebagai tinggal lebih masa selepas VOA (Visa on Arrival) mereka tamat.

DPPWP setuju jika VOA ditamatkan kerana usaha lain boleh dilakukan bagi menarik kehadiran pelancong. Dan DPPWP mahu kerajaan menjimatkan wang negara berikutan kos penghantaran kian meningkat. RM 30.2 juta telah dibelanjakan bagi menghantar PATI ini, dengan kos harian mereka dipusat tahanan mencecah RM 30 seorang.

Proses penghantaran mereka ke negara asal perlulah dipercepatkan dan DPPWP mempersoalkan kenapakah 20 tahanan yang lari ini masih diletakan dalam tahanan walaupun sudah ditangkap sejak Disember tahun lepas. Hampir 8 bulan mereka duduk percuma didalam tahanan di negara ini dengan semua perbelanjaan ditanggung rakyat.

DPPWP mencadangkan agar Kerajaan memperketatkan pengurusan PATI ini dengan membahagikan sebahagian besar kos pembiayaan menghantar mereka pulang kepada Kerajaan di negara asal mereka.

Selain itu, Kerajaan juga perlulah meningkatkan penguatkuasaan undang-undang dibawah kelolaan Imigresen dimana bagi mereka yang didapati tinggal secara haram dinegara ini hendaklah ditangkap dan dipenjarakan untuk satu tempoh tertentu sebelum dihantar ke negara asal. Dalam tempoh tahanan itu mereka diberikan hukuman bekerja didalam sektor yang boleh mengaut dana untuk menampung kos mereka dihantar pulang seperti membuat kerja-kerja dobi dan yang bersesuaian.

Konsep ‘Industrial jail’ bukan sahaja akan menahan mereka tetapi memastikan negara tidak rugi dan dapat mengunakan khidmat mereka secara percuma atau dengan bayaran yang amat rendah untuk menjana industri yang dibina dibawah kelolaan kerajaan atau dengan kerjasama industri. Gaji dan pendapatan mereka diberikan terus ke dalam akaun kerajaan bagi menampung kos mereka dalam tahanan dan kos penghantaran mereka. Dalam masa yang sama, jumlah kemasukan pekerja asing dihadkan.

Apa pun jua, DPPWP akui bahawa kita berdepan dengan soal keselamatan, kedaulatan dan intergriti negara serta dalam masa yang sama kita juga berdepan dengan isu kemanusiaan. Namun kita perlu membuat pilihan yang tepat kerana kita tidak mahu Kerajaan menghabiskan wang negara bagi perkara-perkara yang tidak sepatutnya berlaku dan boleh dielakan jika kawalan sempadan diperketatkan.

Saban hari negara ini dibanjiri PATI yang jumlahnya kini dianggarkan lebih dari 1 juta orang dan masih berkeliaran. Prospek jenayah dan ancaman sindiket antarabangsa mencipta ketakutan. Oleh itu DPPWP mahu Menteri bertanggungjawab dan dipecat. Struktur pentadbiran dan undang-undang berkaitan pengurusan pekerja asing dan PATI ini juga hendaklah diperbaharui segera.

Herman Samsudeen,
Pemangku Ketua,
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails