Tinjauan barang-barang dapur sama ada di pasar tani, pasaraya dan
pasar besar didapati harga ikan dan makanan laut yang lain naik begitu
mendadak sekali yang kadangkala boleh membuatkan kita pening kepala mana
satu hendak diutamakan kerana harganya melambung-lambung dari hari ke
sehari.
Mana tidaknya harga ikan cencaru yang dahulu boleh kita dapat RM4
sekilogram tetapi kini mencecah RM10 dan begitu juga ikan kembung dahulu
boleh dibeli dengan harga RM6 tetapi kini sudah mencecah RM20.
Harga sotong basah kini RM24 dan udang juga RM24 dan ketam kini RM28
sekilogram.
Serai tidak ada lagi harga 20 sen tetapi kini RM1 seikat, harga cili
merah hanyalah 3 atau 4 biji RM1 dan begitu juga dengan sayuran yang
lain agak mahal harganya berbanding dengan harga 2 tahun yang lalu.
Nampaknya kita sudah kembali di zaman 60-an atau 70-an di mana
walaupun harga ikan hanya di bawah RM1 sekilogram di masa itu tetapi
masih tidak mampu membelinya sekati atau sekilogram dan hanya
mampu membeli seekor atau 2 ekor ikan kembung untuk sarapan sekeluarga
tengah hari dan malam.
Dengan membawa RM50 ke pasar hanyalah dapat membawa balik sekilo ikan
kembong dan sekilo udang serta 2 atau 3 jenis sayur sahaja. Ada juga di
antara pelanggan membeli ikan-ikan yang separuh busuk dijualkan di
sana yang mana kadang kala kucing pun 'reject' untuk menjamahnya
menjadi menu sekeluarga di rumah nanti.
Ini adalah realiti kehidupan sekeliling kita di mana tiada kaitannya
sama ada yang hidup ataupun yang mati dan ianya adalah sebagai renungan
sahaja.
Syed Abdullah Osman Jamalullail,
Seremban.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA