Selamat Datang

Jumaat, 10 Februari 2012

Rakan dagang Israel identiti sebenar Najib - Md Sabu

Abdul Aziz Mustafa, 10 Feb 2012
KUALA LUMPUR, 10 Feb: Tindakan kerajaan Umno menyertai sekatan dagang terhadap Iran sambil menjadi rakan dagang penting Israel adalah identiti sebenar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

"Itulah identiti sebenar Najib dan Umno. Di hadapan rakyat beragama Islam mereka bercakap tentang Islam. Di belakang rakyat beragama Islam, mereka jadi rakan dagang penting Israel.

"Bukan setakat itu sahaja, kerajaan Najib dan Umno juga menjadi pecacai Israel apabila menyertai sekatan dagang terhadap Iran," katanya.
Bagi Mohamad, apa yang berlaku itu tidak sedikit pun memeranjatkan walaupun mencabar dan mencalar maruah umat Islam di negara ini.

"Selama ini pun, siapakah di hadapan umum bertempik kononnya sebagai pejuang Melayu dan mengapi-apikan perkauman tetapi pada masa yang sama menjadi pecacai tauke-tauke termasuk tauke judi yang menjadi tempat mereka mengemis rasuah.

"Semua orang yang mengikuti perkembangan politik negara ini tahu perkara itu," kata beliau.

Beliau berkata, selain laporan terbaru mengenai tindakan kerajaan Umno menyekat pembekalan minyak sawit kepada Iran dalam tindakan menyertai sekatan dagang terhadap negara itu, tahun 2010 lalu Malaysia juga dilaporkan menyekat penjualan gas gasolin kepada Republik Islam itu atas titah perintah Amerika Syarikat.

Menurut Mohamad, sikap pro Israel kerajaan Umno telah lama dan berkali-kali terserlah antaranya ialah tindakan menamatkan kontrak wakil tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Vienna.

Dalam peristiwa yang jelas membuktikan ketaatan kerajaanUmno kepada Amerika Syarikat yang menjadi penaung utama Israel, perkhidmatan wakil tetap tersebut, Datuk Mohamad Arshad Hussain ditamatkan setelah dipanggil balik oleh Kementerian Luar.

Menurut laporan Bernama, beliau dipanggil balik "bagi perbincangan selepas undi Malaysia pada mesyuarat Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) bercanggah dengan prosedur kerajaan".

Pada mesyuarat itu, Malaysia bersama-sama dengan Cuba dan Venezuela, telah mengundi tidak menyokong resolusi menuntut Iran membekukan program penguraian uranium.

Mohamad Arshad juga adalah pengerusi lembaga gabenor IAEA yang dilantik.

"(Tun) Dr Mahathir (Mohamad) sendiri mengakui pemecatan Mohamad Arshad mempunyai kaitan dengan keengganannya menyokong resolusi menuntut Iran membekukan program nuklear," kata Mohamad (gambar).

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin sebelum ini mendedahkan bahawa Israel adalah salah satu rakan dagang penting kerajaan Umno termasuk dalam pemasaran minyak sawit.

Pada hari yang sama juga Reuters melaporkan bahawa sejak tahun lalu lagi Malaysia menghentikan bekalan minyak sawit kepada Iran sebagai salah satu tindakan menyertai sekatan dagang terhadap Iran.

Sekatan dagang terhadap Iran diterajui dan dipaksakan oleh Amerika dan Israel berikutan tindakan Republik Islam itu memajukan tenaga nuklear.

Walaupun telah dibuktikan tindakan Iran memajukan kuasa nuklear tidak digunakan sebagai senjata, Amerika dan Israel yang disertai kuasa-kuasa Barat dan negara-negara yang berada di bawah telunjuk Amerika tetap menentang habis-habisan usaha itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails