Selamat Datang

Ahad, 26 September 2010

Mahathir dan Zunar: Episod yang belum berakhir


Ahmad Lutfi Othman
Pandangan Dr Mahathir Mohamad yang disiarkan muka depan Utusan Malaysia, 24 September lalu, bukan perkara baru. Bekas Perdana Menteri itu sudah menyuarakannya berulang kali dengan daleh dan retorik yang sama, tetapi masih tetap dijadikan tajuk utama akhbar yang dikuasai Umno sepenuhnya Umno. Mungkin bagi editor kanan akhbar berkenaan, luahan hati Mahathir seumpama itu masih berkesan untuk memperbodohkan" pengundi Melayu.

Beliau mendakwa, jika Pakatan Rakyat memerintah Malaysia, maka Melayu akan hilang kuasa dan suara. Sebelum ini, Mahathir berkata kuasa politik Melayu makin lemah disebabkan mereka berpecah kepada tiga parti, iaitu PAS, KeADILan dan Umno.

Kematangan berpolitik orang Melayu mahu diperkecilkannya. Dan memang begitulah tabiat Mahathir. Logika dan rasional tidak dipedulikan kalau ia dilihat bercanggah dengan kehendaknya.

Seolah-olah perubahan dalam pemerintahan - yang lazim berlaku dalam mana-mana negara demokratik di dunia - hanya akan mengakibatkan keadaan huru-hara dan suasana tidakstabil.

Taktik kuno ini mudah dibaca. Kamarudin Jaffar dalam bukunya, "Krisis Ketuanan Melayu" mendedahkan teori 4F, yang menggabungkan kaedah dan kandungan kempen BN selama ini, antaranya Fear (Takut) dan Future (Masa Depan).

Orang Melayu yang gagal dibangunkan seutuhnya selama Umno berkuasa lebih 53 tahun lalu, termasuk selama 23 tahun di bawah regim Mahathir, dilihat sentiasa gusar dan risau dengan masa depan mereka.

Kemiskinan dan keterbelakangan orang Melayu rupa-rupanya menjadi aset berharga untuk Umno mempertahankan survival kuasa. Sedangkan terbukti Umno gagal menjalankan amanah meningkatkan kualiti hidup masyarakat Melayu.

Slogan hak istimewa Melayu dijadikan batu loncatan oleh segelintir kecil kapitalis Melayu dan suku-sakat mereka untuk membolot kekayaan, kontrak dan kemudahan kerajaan.

Yang peliknya, pengkhianatan Umno terhadap orang Melayu itu - sepatutnya menjadi liabiliti - terus dijadikan modal untuk menyerang saingan politiknya.

Motif politik Mahathir jelas. Ia sedar Pakatan berada di ambang kuasa menuju Putrajaya. Yang akan hilang kuasa adalah Umno-BN, bukannya orang Melayu. Masyarakat Tionghua pula semakin muak dan jelak dengan BN.

Pelbagai eksperimen yang diperkenalkan Najib Razak, seperti konsep 1Malaysia, gagal diterjemahkan dengan baik. Undi Cina - yang menyelamatkan Mahathir dalam pilihan raya 1999 - sukar direbut kembali. Beberapa keputusan pilihan raya kecil yang diadakan selepas pilihan raya umum Mac 2008, khususnya di Sibu, menunjukkan keyakinan orang Cina terhadap Pakatan tidak berganjak.

NGO yang bernaung di bawah dagu Mahathir, Perkasa, tambah membebankan BN. Orang Melayu sendiri tidak tergoda dengan permainan politik Ibrahim Ali dan konco-konconya.

Yang pasti Mahathir tidak berubah. Dia masih memandang rendah keupayaan orang Melayu menangani perubahan zaman. Memang, sekali dengar hujah Mahathir nampak logik tetapi jika diperhalusi, hampas! Minda beliau terkurung dan terjajah dengan keyakinan palsunya sendiri.

Tengoklah serangannya ke atas PAS, badan dakwah dan gerakan Islam lainnya. Sejak awal menjadi Perdana Menteri sehinggalah ucapan terakhirnya sebagai Presiden Umno pada 2003, argumen sama diulang tayang.

Tanggapannya bahawa "orang dakwah" menolak dunia dan perkembangan sains teknologi dikitar semula walaupun realiti jauh berbeza. Pendokong Islam sejak lama menolak konsep sekularisme dan pemetakan dalam ilmu. Begitu juga dengan dakwaannya bahawa PAS memperalatkan agama demi kuasa.

Saya mengikuti dari dekat serangan terbukanya kepada Abdullah Ahmad Badawi, pengganti yang dipilihnya sendiri. Bermula di Taman Melewati, seterusnya di Kota Bharu,Petaling Jaya dan Alor Setar, saya menekuni ucapannya secara berdepan.

Seronok mendengar kritikan Mahathir terutama apabila beliau mengaitkan Abdullah dengan menantunya, Khairy Jamaluddin dan beberapa penasihat media di NST. Bagaimanapun, selepas mendengar dua tiga kali kecamannya itu, saya terasa ia hanya sarat dengan emosi dan serangan melulu.

Rujukan Mahathir terhadap pengalaman singkat Pakatan menerajui Perak jauh tersasar. Tuduhannya bahawa Nizar Jamaluddin boneka Cina juga bukan perkara baru. Itulah yang ditohmahkan BTN dan pemimpin Umno akar umbi.

Mahathir gagal memahami persefahaman Pakatan, yang jauh berbeza dengan pengalaman politik Perikatan, kemudiannya BN. Meskipun PAS mewakili jumlah kerusi Dun yang paling sedikit, berbanding KeADILan dan DAP, ia tidak menghalang tokoh terbaik untuk menjadi Menteri Besar.

Memang mudah bagi Mahathir dan Umno untuk meniup api perkauman, sebagai jalan pintas untuk kembali berkuasa di Perak, juga Pulau Pinang dan Selangor. Tetapi ia satu tindakan paling tidak bertanggungjawab dicetuskan oleh seorang yang dianggap negarawan.

Keputusan pilihan raya 2008hanya pencetus awal. Rakyat kini menilai dan akan menghakiminya dengan bijaksana. Jumlah pengundi Melayu yang menyokong Pakatan (sebenarnya Pakatan belum pun dibentuk semasa pilihan raya ke-12 itu berlangsung) mungkin tidak sebesar pengundi Cina dan India. Namun dinamisme politik Melayu usah diremehkan.

Selepas menyaksikan keupayaan Pakatan mentadbir empat negeri dengan telus dan adil, saya yakin majoriti pengundi Melayu bersedia untuk menolak Umno sepenuhnya.

Penyakit yang dideritai Umno, terutama korupsi, nepotisme dan salahguna kuasa, sukar dirawat lagi. Rakyat sudah boleh membuat perbandingan, tanpa dikaburi propaganda jelik media Umno.

Di kala itu, penguasaan kerusi Dun dan juga Parlimen di kalangan Pakatan mungkin dapat mewakili peratusan kaum di negara ini, satu situasi yang dilihat lebih menjamin kestabilan politik.

Dari segi statistik pun, Mahathir sudah keliru. Jumlah ahli Parlimen Melayu selepas pilihan raya 2008 lebih ramai berbanding tempoh 2004-2008. Ketuanan Melayu yang dilaungkan selama ini sekadar mitos tanpa makna. Malaysia terlalu kaya dan lebih daripada memadai untuk semua warganya berkongsi kehidupan dengan sejahtera dan damai, sekiranya elemen rasuah, pembaziran, dan sentimen perkauman dapat dielakkan.

Segera saya teringat tulisan Almarhum Tunku Abdul Rahman, dalam bukunya "Sebelum dan Selepas 13 Mei", apabila PM pertama itu mengulas penyebaran surat terbuka Mahathir kepadanya: "Saya telah ditanya, kalau Dr Mahathir menang dalam pilihan raya (1969), mungkinkah dia juga mengkritik saya, seperti yang terkandung dalam suratnya ....

"Tetapi saya yakin bahawa kiranya Dr Mahathir menumpukan masa yang lebih kepada kerja-kerja parti dan tidak menghabiskan masanya di dalam perniagan membuat rumah di Kedah bersama-sama dengan syarikat Federal Construction Company - sebuah syarikat yang dipunyai orang-orang Cina - dalam perniagaan yang lain, maka kemungkinannya untuk menang dalam pilihan raya itu lebih besar.

"Menurut maklumat yang diterima, beliaulah yang telah mengambil peranan penting untuk menolong mendapatkan kelulusan kerajaan supaya tidak kurang daripada 238 lot tanah Simpanan Melayu dikeluarkan dari simpanan itu bagi projek perumahan yang tersebut."

Zunar memang seorang karyawan yang kreatif dan hebat. Idea kartunnya cukup luar biasa. Genius. Jarang orang perasan bahawa Zunar mungkin kartunis pertama menjadi ketua pengarang akhbar. Dan Suara Keadilan yang pernah diterajuinya dapat melonjakkan jualan ke tahap yang begitu membanggakan. Beliau juga pernah mengelolakan beberapa halaman dalam Harakah, khusus melaporkan perkembangan reformasi.

Semasa saya mengendalikan majalah Detik dan siri akhbar tidak berkala, Zunar banyak membantu. Beliau bersungguh, tekun dan cermat dalam kerjanya. Paling istimewa beliau agak kerap dapat menyeludup surat-surat Anwar Ibrahim dari penjara. Detik turut dibekalkan kenyataan eksklusif Anwar.

Lakarannya memang terasa pedih berbisa. Zunar tidak pandai berselindung. Kritikan sosialnya tajam dan keras. Langsung mengena pada sasaran. Justeru, bagi yang terkena tentu tidak selesa dan marah. Bagaimanapun, bagi saya, itulah yang diperlukan untuk menegur kepincangan penguasa zalim, yang begitu sukar memahami bahasa diplomasi. Dalam ketawa terasa menusuk di kalbu!

Selepas meninggalkan Suara Keadilan, Zunar membuka syarikat penerbitan sendiri, Sepakat Efektif Sdn Bhd. Majalah Gedung Politik dua kali sebulan diterbitkannya. Berslogankan "majalah jenaka alternatif", terbitan sulung memaparkan gelagat Perdana Menteri, Najib Razak yang tersilap mengibarkan bendera Mongolia bersempena sambutan hari kemerdekaan negara. Ia menyentuh pelbagai isu semasa, antaranya kes kematian Teoh Beng Hock, kenaikan kadar tol lebuh raya, dasar PPSMI dan akta drakonian ISA.

Jelas, Najib dan isteri, Rosmah Mansor melimpahkan ilham buatnya. Tanpa menunggu lama, Zunar diasak kontroversi baru. Keluaran sulung majalah satira politik itu dirampas sebelum diedarkan, atas alasan tiada permit. Pejabatnya di Brickfields dan kilang percetakan di Serdang, diserbu penguatkuasa KDN.

Zunar mencari ruang untuk terus berkarya. Jika majalah diharamkan, kompilasi dalam bentuk buku tidak disekat undang-undang. Namun, di Malaysia segalanya serba mungkin.

Buku-buku kartunnya pula menjadi buruan. KDN mengambil jalan mudah: Haramkan! Alasannya, "mempengaruhi pemikiran rakyat untuk menentang kepimpinan dan dasar kerajaan dan sekiranya dibiarkan, ia boleh memudaratkan ketenteraman awam".

Wow ... hebat sekali pengaruh Zunar. Anak muda ini ternyata tidak mudah mengalah. "Sebagai kartunis, tanggungjawab sosial adalah keutamaan saya. Melalui karya kartun, saya akan terus membongkar kezaliman, rasuah dan salah laku kerajaan BN. Saya akan terus berkartun sehingga ke titisan dakwat terakhir," katanya.

Ujar Zunar, meskipun buku dan majalahnya diharamkan, namun kerajaan tidak boleh mengharamkan mindanya.

Pada 26 Julai lalu, Zunar memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi mencabar keputusan KDN mengharamkan buku kartun politiknya. Ini juga satu rekod. Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) mesti dicabar dan Zunar sudah memulakannya.

Permohonan bagi mendapatkan semakan kehakiman berhubung pengharaman KDN ke atas dua buku kartun Zunar itu akan didengar pada 8 Oktober ini.

Tindakan pengharaman buku 1Funny Malaysia dan Perak Darul Kartun didakwa tidak sah dan bertentangan dengan hak kebebasan bersuara yang dijamin oleh perlembagaan persekutuan. Pengharaman buku tersebut juga didakwa melanggar undang-undang sejagat dan tidak dilakukan dengan adil kerana Zunar ataupun penerbitnya, Malaysiakini tidak diberi alasan terhadap tindakan tersebut.

Tiga hari sebelum pelancaran buku barunya, "Cartoon-O-Phobia", Zunar menjemput saya bersama. Keuzuran menghalang. Petang Jumaat, 24 September, saya dikejutkan SMS, Zunar ditahan polis di bawah Akta Hasutan.

Malamnya, Nizar Jamaluddin melancarkan tanpa buku dan pengarangnya. Isteri Zunar membacakan mesej bermakna suaminya: "Tangkapan ini tidak akan mengubah pendirian saya untuk membongkar penyelewengan dan korupsi kerajaan. Malah tindakan ini mengesahkan tajuk buku bahawa kerajaan takut dengan kartun.

"Mereka boleh kurung badan saya, tapi mereka tak boleh kurung otak saya. Saya bersedia tukar dari 'comic strip' kepada 'prison strip'."

Salut buat sahabatk, Zulkiflee Anwar Haque!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails