Selamat Datang

Selasa, 8 Disember 2009

Perkara Yang membatalkan Syahadahtain


4. Menumpukan segala ketaatan kepada selain daripada Allah dengan cara yang tidak disukainya.

Makna ' Laailahaillallah' ialah tidak ada yang dipatuhi selain kepada Allah. Taat yang disukai atau diiginkan oleh Allah supaya kita lakukan ialah taat kepada Rasulnya kerana apabila kita taat kepada Rasul bererti kita mentaati Allah.

Allah berfirman yang mafhumnya,

'Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul dan Ulil Amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (Al-Quran) dan Rasul (Sunnah), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudaian.'(An-Nisa: 59)

Taat kepada pemimpin atau kerajaan adalah selagi mereka itu menjalankan Kitab Allah dan Sunnah Rasulnya. Apabila mereka terpesung maka tidak lagi boleh diikuti kerana mengikut perintah pemimpin yang terpesung dari al-kitab dan assunnah adalah maksiat (durhaka) kepada Allah. Taat kepada pemerintah itu disyaratkan ia hendaklah dari golongan orang-orang yang beriman dan orang yang kembali kepada Kitab Allah dan Sunnah Rasul ketika berselisih pendapat.

Dalam hadis ada menerangkan ' Tidak boleh taat kepada makhluk dalam perkara maksiat kepada Pencipta makhluk(Tuhan)' dan dalam hadis lain disebut ' Sesungguhnya taat itu ialah dalam perkara maaruf (yang tidak bercanggah dengan syarak)'.

Di dalam menumpukan ketaatan hendaklah semata-mata kepada Allah sahaja dan tidak kerana kepentingan diri, dorongan syaitan, sifat-sifat kesesatan,kekafiran,fasik, melampau, kelalaian, keturunan dan kempen-kempen ke jalan thaghut.

Firman Allah yang mafhumnya,

'Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya' (Al-Jaatsuah:23)

'Dan jika kamu menuruti kebanyakkan orang-orang yang dimuka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah.'(Al-An'aam:116)

'Dan janganlah kamu mentaati perintah orang-orang yang melewati batas, yang membuat kerusakan di muka bumi ini dan tidak mengadakan kebaikan'(As-Syura:151-152)

Sesiapa yang mencurahkan taat setia kepada golongan-go;ongan seperti yang digambarkan di dalam Al-Quran itu sebagai Tuhan yang dipujanya atau diagung-agungkannya maka kafirlah ia.

Firman Allah yang mafhumnya,

' Sesungguhnya orang yang kembali kebelakang (kepada kekafiran) sesudah petunjuk itu jelas bagi mereka, syaitan telah menjadikan mereka mudah (berbuat dosa) dan memanjangkan angan-angan. Yang demikian itu kerana sesungguhnya mereka (orang-orang munafik) itu berkata kepada orang-orang yang benci kepada apa yang diturunkan oleh Allah (orang-orang yahudi): kami akan mematuhi dalam beberapa urusan, sedangkan Allah mengetahui rahsia mereka.'(Muhammad:25-26)

Tanda taatkan Allah ialah taatkan Rasulnya kerana kita tidak mengenal Allah melainkan dengan jalan yang ditunjuki oleh Rasulullah. Maksud taat kepada Rasul ialah menghidupkan sunnahnya. Sesiapa yang menetang sunnahnya maka ia kafir. Sekiranya ia akui benar Sunnah Rasul tetapi ia melanggar perintahnya adalah fasik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails