Selamat Datang

Rabu, 9 Februari 2011

Merlimau: Umno BN jangan guna harta awam


Ahmad Danial

JASIN, 9 Feb: Setiausaha Jabatan Pilihanraya Negeri Melaka, Bahiki Ismail (gambar) kesal dengan sikap Umno BN yang terus menerus menggunakan kemudahan awam untuk program politik kepartian.

Terbaru Umno BN menggunakan Dewan Politeknik Merlimau untuk program suaikenal bapa angkat dengan jawatankuasa peti undi Dun Merlimau.

Program tersebut melibatkan Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam. Program telah berlangsung Isnin lalu melibat semua ketua-ketua peti undi di Dun Merlimau.

Bahiki menggesa tindakan menggunakan harta awam untuk program parti dihentikan serta merta kerana ianya jelas mengheret institusi awam ke kancah politik.

"Umno BN sering menuduh PAS berpolitik di masjid dan surau tanpa bukti tetapi sebaliknya merekalah yang sering menggunakan surau, masjid, sekolah dan institusi masyarakat yag lain untuk program politik mereka.

"Kita tidak kisah jika program itu adalah program kerajaan dan agensi-agensinya tetapi yang kita kesalkan ialah mereka secara terang-terang menggunakan harta rakyat yang dibiayai dengan duit rakyat untuk program politik mereka," tambahnya.

Beliau juga mengingatkan semua pengarah, pengetua, guru besar dan pegawai kerajaan supaya tidak tunduk dengan tekanan politik kepartian sehingga membenarkan institusi di bawah tanggungjawab mereka digunakan sewenang-wenangnya ialah Umno BN untuk program parti.

"Tuan-tuan dan puan-puan diberi amanah untuk menjaga harta dan kemudahan awam janganlah kerana tekanan politik kita sanggup mengabaikan amanah yang dipikul oleh kita.

"Penggunaan harta dan kemudahan awam sudah berlaku dari dulu, kini dan mungkin selamanya namun kita kesal kerana pihak berwajib seperti Polis, SPRM, SPR dan sebagainya tidak berani mengambil tindakan walaupun sudah acapkali kita membuat laporan agar tindakan di ambil ke atas pihak terbabit," tambah Bahiki.

Menurutnya, pihak beliau mengingatkan Umno BN supaya tidak mengulanginya pada kempen PRK Dun Merlimau kerana ianya jelas merugikan duit rakyat.

"Umno BN wajar mencontohi PAS yang menjalankan program di premis parti kerana PAS tahu etika dan undang-undang.

"Jika perkara ini berulang, PAS juga sepatutnya dibenarkan untuk mengadakan program di semua institusi awam kerana PAS juga parti berdaftar," ujarnya dengan nada sinis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails